torstai 29. syyskuuta 2011

Jay-Z & Kanye West - Watch The Throne
7.9/10.0

Harvoin tulee vastaan levyjä, joidenka täydellisyys kääntyy itseään vastaan yhtä tehokkaasti kuin Watch The Thronella. Kun Deluxe Edition venyy n. tunnin mittaan, hiljalleen täydellinen flow, hiotut biitit ja harkitut samplet alkavat kyllästyttää. Turhankin turvallinen yhteistyö kahdelta tämän hetken "suurimmalta" räppäriltä kuitenkin tarjoaa kylliksi nautittavaa pidemmäksi aikaa. Ja Riccardo Tiscin suunnittelemat kansitaiteet tekevät CD:n kansista vihdoinkin taidetta.Watch The Throne on todella överi hip-hop-levy, jonka räpätykset lähes poikkeuksetta koskevat oman egon tarkastelua ja - yllätys, yllätys -  sen kohottelua. Mutta osaa myös Yeezy näyttää itsestään herkemmän puolen tai sitten hän on vain sarkastinen. Jollain tavalla haluaisin toivoa New Day:n olevan vilpitön tilitys, mutta ei sitä koskaan tiedä.


Parasta Watch The Thronella on biitit ja taustat. Heti alkuun pistetty No Chuch In The Wild on sellainen korttipakan räjäyttäjä, että ensimmäisellä kuuntelukerralla odotukset lopusta pomppasivat - heh heh - biisin tapaan pilvien lakeuksille. No Church In The Wild on loistoesimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun kaksi tämän hetken suurinta räppäriä yhdisävät voimansa. Welcome To The Jungle, Otis, Gotta Have It ja  H-A-M edustavat esimerkkiä siitä, mitä kauheuksia voi tällaisesta kollaboraatiosta seurata, vaikka H-A-M:in megalomaaninen ooppera toimikin livetilanteessa dynamiitin lailla.

No Chuch In The Wildin lisäksi Watch The Throne on siunattu Lift Off:in kaltaisella helmellä, joka on allekirjoittaneelle vuoden parhaimpia biisejä. Beyoncén lumoavuus ja lopun vasket ja retroilu vain nostattavat biisin pisteitä moninkertaisesti. Yksinkertaisesti vain liian mahtavaa ollakseen totta.


Watch The Thronen suurin harmi on punaisen langan puute. Kokonaisuutta ei yhdistä egoilun ja suuruudenhullujen biittien lisäksi mikään muu ja biisien keskinäiset suhteet ovat yhtä kysymysmerkkiä. Koheesion puute tekee levystä poukkoilevaa kuunneltavaa. Kymmenmetrinen pöytä notkuu hienoimmista herkuista, joita olet aina halunnut maistaa, mutta myös turvallisista euron juustoista ja lähikebabbilan rullakebabeista; ei ole mahdollisuutta edes maistaa kaikkea haluamaansa. Liika on vain yksinkertaisesti liikaa tällä kertaa. Watch The Thronesta olisi vaikka kolmeksi EP:ksi, jotka varmasti toimisivat yhtä mega-albumia paremmin.


Watch The Throne ei ole uusi My Beautiful Dark Twisted Fantasy eikä The Blueprint, mutta itsenäisesti omilla jaloillaan seisova kannanotto kahdelta mieheltä, joiden ajatuksista kukaan ei voi olla koskaan varma. Olemme silti kiitollisia heidän läsnäolostaan ja kunnioitamme heidän valintaansa olla seuraamatta elektrohopin valtausta hip-hop-maailmassa. Toivoa on jäljellä niin kauan kuin Jay-Z ja Kanye West toimivat helvetin portinvartijoina Pitbullin ja LMFAO:n sijasta.

Watch The Throne on levy, josta vaikututaan enemmän kuin siihen rakastuttaisiin. Ystävääni mukaillen Watch The Throne on intohimoinen yhden illan juttu, joka jättää hymyn huulille, mutta vakituiseksi nautinnoksi siitä ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti