maanantai 25. heinäkuuta 2011

Washed Out - Within and Without8.6/10.0
Sitä olettaisi Cosmopolitanista revityn kansikuvan perusteella monia asioita Ernest Greenen Within and Without nimellä kulkevalta debyytiltä. Kuten esimerkiksi, missä olosuhteissa ja erityisesti minkä actionin aikana tällaista musiikkia tulisi kuunnella. Trip-hop oli 90-luvun makuuhuonemusiikkia, chillwave tämän päivän... mutta koska olen täysin väärä ihminen arvostelemaan makuuhuonemusiikin kriteereitä, annan suosiolla Shine 2009:n pornojazzin soida elokuvien tiettyjen kohtauksien taustalla. Henkilökohtaisesti Within and Without kutsuu ulos pyöräretkelle tai hetkeksi ulos tuulettumaan. Within and Without on todellisuudenpakoilumusiikkia parhaimmasta päästä.Life of Leisure oli mieletön EP vuonna 2009, jolloin chillwave oikeastaan räjähdysmäisesti levisi blogosfäärissä. Niistä ajoista on tietenkin rauhoituttu, kun Neon Indian, Memory Tapes ja Toro y Moi ovat rauhoittuneet ja muuntaneet hieman lähestymistapojaan. Toisin kuin Toro y Moi, joka sukelsi psykedeelisen popin maailmaan Underneath the Pine levyllään, Washed Out luo koko genren uudestaan. Siinä, missä Life of Leisure oli läppärin avulla rakennettua synapoppia, Within and Without on ihan oikeassa studiossa äänitetty levy. Chillwave 2.0 rakentuu vanhojen perusjuttujen päälle, eli synojen, lo-fi estetiikan, rumpukoneiden ja kaiutettujen lauluosuuksien varaan, mutta lisää yhtälöön jousia, pianoa ja kaikkea muuta "normaalia", jota olisi kummaksuttu kaksi vuotta sitten. Chillwave ei todellakaan ole kuollut ja turha genre, nyt on sen korkea aika todistaa elinvoimaisuutensa.

by Justus Pienmunne


Ja mikä levy toimisikaan paremmin kuin Within and Without. Ernest Greene tietää, että Feel It All Around ja Hold Out olivat mestarillisia biisejä, niin sanottuja genre-definining-hetkiä. Uutta suuntaa on lähetty hakemaan ääripäiden rauhoittamisella ja lo-fin pienimuotoisella hiomisella. Lopputuloksena on yhdeksän korvakarkkia, jotka miellyttävät niin korvakäytäviä kuin aivojakin. Pienillä yksityiskohdilla biiseihin on saatu tarttuvuutta ja seesteinen tunnelma rauhoittaa hermoja. Ja kauneutta ei ole todellakaan unohdettu - Far Away on yksi melankolisimpia biisejä koko vuonna ja jousisovitus taustalla on yhtään vähättelemättä majesteettinen. Laulumelodiat toimivat kysymys-vastaus periaatteella - nothing new under the sun - mikä onkin sitten levyn heikoin puoli.


by Justus Pienmunne


Unohdetaan kylmä analyyttisyys hetkeksi ja kuvitellaan itsemme pilven päälle. Katsot alas pilven reunalta, mutta et uskalla hypätä. Silti tahtoisit kokeilla, miltä tuntuisi päästä irti kahleista ja arjen sitoutumuksista. Aurinko polttaa näköaistimuksiisi valkoisia kohtia, joiden todellisuudesta ei ole tietoa. Hetken päästä rohkaistut ja uskallat heittäytyä tuulen vietäväksi. Ja mikä tunne se onkaan, kun saa vihdoinkin pudota vapaasti välittämättä seuraamuksista. Olet vapaa. ... vapaus. Kun A Dedication soi, tiedät, mitä vapaus on. Silloin myös tiedät, mitä varten tunteet ovat olemassa. Silloin vain tiedät.

by Justus Pienmunne


Ja heräät. Päiväunet, jotka eivät saa oloasi väsyneeksi ja voimattovaksi, vaan piristävät ja rentouttavat unet, joka tapattaa tarpeettoman surun ympäristöstään. Within and Without ei ole pelkästään iloinen levy, vaan se muistuttaa hetkittäin elämän ei niin iloisista hetkistä. Sentimentaalisuus ei ole pitkiin aikoihin kuulostanyt yhtä uskottavalta. Within and Without on aito levy, jonka tunnepitoisuus ihmetyttää luonnollisuudellaan ja läsnäolollaan. Aivan kuin Ernest Greene olisi samassa huoneessa kanssasi ja pitäisi kättänsä olkapäälläsi ymmärryksestä.

Within and Without on synapoppia, joka toimii niin tanssilattialla kuin yksinäisten hetkien lohduttajana ja taustamusiikkina. Täydellinen se ei ole. Ja ihmisen elämästä - mikään ei ole koskaan täydellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti