lauantai 16. heinäkuuta 2011

KMFDM - WTF?!8.3/10.0

Industrial on trip-hopin lisäksi yksi niistä genreistä, jotka assosioituvat selkeästi tiettyyn aikaan ja paikkaan. Siinä missä trip-hop oli Bristolin soundia, industrial oli Amerikan ahdistuneen nuorison ja saksalaisten konevelhojen musiikkia. 80-lukujen lopulta 90-luvun alkuun elettiin niin sanottua kulta-aikaa, jonka jälkeen suurtakin inflaatiota kokeneet genret ovat vaipuneet nykynuorison unohduksiin. Mutta se ei todellakaan tarkoita, etteikö genren sisällä julkastaisi enää kunnollista musiikkia. Saksalainen KMFDM on Nine Inch Nailsin lisäksi yksi alan pioneereista, joiden musiikki on aina relevanttia. KMFDM todistaa uutukaisellaan, ettei muutos ole aina huono juttu, koska heittämällä Krank on vuoden parhaimpia biisejä ja WTF?! niitä enemmän onnistuneita jollain tavalla elektronisen musiikin kenttään linkittyviä levyjä.


WTF?!:n tunnelma on ahdistavan sähköinen ja aggressiivinen. Se on niin jumputijumputi ja rönsyilevä energiapaukku, mitä odottaa voi. Tai oikeastaan ei sitä edes osannut odottaa. KMFDM ei ole kuulostanut näin energiseltä vuosiin! Synkkyyttä ei toisaalta ole esillä samoin tavoin kuin vuosikymmen sitten, mutta se on ainoastaan positiivinen asia. Bändillä on kuitenkin jo melkein neljäs(!!!!) vuosikymmen aloituksessa, että ei tässä voida samasta kasasta biisien aiheita nyhtää. Jos totta puhutaan, en ole jaksanut Krankia lukuunottamatta paljon paneutua sanoituksiin, koska taustalla tapahtuu miljoona kertaa mielenkiintoisempia asioita kuin sanat voisivat olla. Kuulema mukana on protestilaulua WikiLeaksin perustajan puolesta ja jotain poliittista - kun biitit jytää ja sähkökitarat päästävät ilmoille vuoden asenteikkaimpia riffejä, unohtuu poliittisuus välittömästi.

WTF?! on yksinkertaisesti todella iskevää musiikkia. Se houkuttelee ensihetkistään asti ja tarjoilee hienoja koukkuja toinen toisensa perään ja mielenkiintoista tilpehööriä taustalla. Soundi on mukavan 90-lukulainen, mutta kristallinkirkas ja miksaus toimii moitteettomasti. Tuntuu, kuin KMFDM olisi edennyt valovuosia tuotannollisesti, koska levy avaa aivan uuden maailman kuulokekuuntelussa. Tältä kuulostavia albumeja soisi olevan enemmänkin esillä nykyaikana.


Vaikka kaikki kuulostaakin moitteettomalta, vaivaa WTF?! pieni biisimateriaalin epätasaisuus. Samaan aikaan, kun levyllä kuullaan KMFDM:n uran yksittäisiä hienoimpia hetkiä, joutuu mukaan myös yksinkertaisesti filleriksi luokiteltavaa materiaalia. Osasyynä fillerimateriaalille saattaa olla liian kovat kilpakumppanit. Krank on sellainen ässäbiisi, ettei sen kunnollista haastajaa tahdo löytyä - Lynchmob ja Dystopia käyvät kyllä lähellä. Ja poikkeuksetta biisit, jotka naispuolinen ihminen laulaa, ovat heikompia (ehdinkin mennä sanomaan poikeuksetta, mutta paitsi jumalaisen eroottinen Dystopia). Olisin toivonut kuulevani pelkästään johtohahmo Saschan pirun seksikästä laulua (hassua, miten seksikkyys suorastaan tihkuu tästä musiikista). Toisaalta osa bändin faneista vannoo naisvokalistien nimeen, makuasia. Sen lisäksi, omasta mielestäni itsetiedostavat lyriikat ovat enemmän mauttomia kuin cooleja, just saying.WTF?! oli poikkeuksen pitkään kuuntelussa, koska en osannut asennoitua siihen ensimmäisillä kerroilla. Nyt todella pitkän sulatteluajan jälkeen uskon sen olevan bändin myöhäisuran "mestariteos", joka taitaa oikeastaan vain hävitä Nihilille. En toisaalta ole niin paljon bändiä kuunnellut, että voisin sitä kiistämättömänä faktana pitää. Jos jollain tosifanilla on mielipiteitä, ni voitte nykästä virtuaalihihasta ja kertoa virallisen linjan asiaan! Ja nyt tämän pitkän kuuntelun seurauksena on levy osoittanut vain paranevansa ajan myötä, soisi sen parantuvan vielä lisää ja ollaan vuoden parhaimpien levyjen top15 selvästi.

Ja levyn lopettava Death and Burial Of C.R. on täysin hullu tapa lopettaa levy. Se on ihan jotain muuta kuin alku, se on kuin mielipuolisen kauhuleffan soundtrackilta. Kilisee, kolisee ja paljon se horisee. Ja siitäpäs vasta innostuin. Haluan, että KMFDM tekee seuraavaksi (tai joskus) levyllisen kokeellista industrialia, koska 10 klaustrofobista pikkuteosta olisivat KMFDM:n uran täydellinen finaali ja yhtyeen maineen sinetöijä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti