keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver


10.3/10.0


Bon Iver, Bon Iver huokuu ainutlaatuista energiaa ja tunnetta, joka saa jokaisen hetken tuntumaan hyvästien kaltaisilta. Sydän on pakahtua Justin Vernonin falsetin loihtimien sävelten ja tunnetilojen vaikutuksesta, melankolian harmaan sävyttämät kehykset tihkuvat onnesta ja surusta. Kaiken äänen keskellä voin vain sulkea silmäni ja kuvitella itseni toiseen maailmaan - maailmaan, jossa onnellisuus sattuu, ja surun sijaan itku on merkki elinvoimaisuudesta. Siellä en pelkää hymyillä ja antaa kyynelten virrata poskiani pitkin - puhdistus - siitä kaikesta on kyse. Bon Iver, Bon Iver herättää minussa tunteita, joiden olemassaoloon en enää uskonut.

Nimittäin rakkaus. Sisälläni syntyi suuren suuri tarve rakastaa ja tulla rakastetuksi. Halusin rakastaa elämää, sen pieniä nautintoja ja ennen kaikkea ihmisiä ympärilläni. Kuulostaa kornilta, mutta Bon Iver, Bon Iver loi sisälleni uskoa rakkauden olemassaolosta, sen kaiken pahuuden ja vääryyden vapauttavasta voimasta. Sen uskomaton kauneus ja vetovoimaisuus mursivat kyynisyyteni - en voinut muuta kuin antautua taistelutta. Kaikesta hulluinta tässä on, että en edes siinä vaiheessa kuunnellut, mistä Justin Vernon levyllänsä lauleskelee. En pystynyt kuuntelemaan sanoja, kun ympärilläni lainehti kasa kyynelkanaviin vetoavia säveliä ja talvimaisemien harmoniaa. Herra Vernon voisi kirota maailman jokaisen ihmisen polttavan liekehtivään helvetin tulimereen ja sokeana soittasin levyä rakastamilleni ihmisille osoituksena heidän olemassaolonsa tärkeydestä. Osoituksena halusta elämään. Osoituksena rakkaudesta. Osoituksena, että aina on olemassa edes yksi syy elää.


En olisi edes halunnut ottaa puheeksi miehen erakoituneen kaunista For Emma, Forever Ago debyyttiä. Mutta tahdoin vain sanoa, että Bon Iver on antanut kehityksen valaista tietään, ja Vernon on antanut itselleen luvan kokeilla ja tarkastella asioita uusista näkökulmista. Mikään ei ole sen hienompaa kuin havaita artistin onnistuneesti muuttaneen soundiansa ja kehittyneen muusikkona, koska Bon Iver, Bon Iver jalostaa For Emma, Forever Agon kauneuden uudelle tasolle. Musiikki soi utuisempana, rakenteettomampana, mutta sulavasti ja virraten. Aivan kuin Vernon olisi jättänyt mökkinsä metsän keskeltä ja antanut auringon syleillä kylmettyneitä raajoja ja ennen kaikkea sydäntä. Bon Iver, Bon Iverilla Vernon matkaa jokea pitkin kotiin, läheistensä luokse - samalla maailma hänen ympärillään elää henkiin ja näyttää parhaimmat puolensa. Bon Iver, Bon Iver kehittyy alkulähteiden rosoisten perkussioiden kautta kohti modernimpaa ja linjakkaampaa 80-luvun soft rock lopetusta, joka on kuin eeppinen lopetus Disney-leffalle. Matka on täydellinen itsessään, eikä määränpäällä ole suurta merkitystä.


Bon Iver, Bon Iver tuli maailmaani maanantaina, kun iloiseksi yllätyksekseni levy oli ehättänyt saapua brittein saarilta, vaikka sen piti olla tuleva vasta keskiviikkona. En siinä vaiheessa ollut ollenkaan aavistanut, millaista teosta pidin käsissäni. Uskalsin odottaa paljon, mutta en sentään tällaista kokonaisvaltaista reaktiota, kun kehon jokainen solu tuntui resonoivan ympärillä leijuvien äänien kanssa. En tiennyt, mitä kehoni tahtoi sanoa, mutta tahdoin vain sulkea silmäni ja antaa itselleni luvan tehdä, mitä haluaisin. Kääriydyin peiton alle ja annoin tunteiden tulla ja mennä - muutama kyynel siinä vierähti. Pohdin elämääni ja tulevaisuuttani. En halunnut olla yksin, halusin elää. Haluan elää. Halusin antaa maailmantuskan kulkea läpi, tunsin itseni tarpeeksi vahvaksi kestämään tulevan. Tajusin muutamia asioita elämästä. - Harvoin sitä 9,99 € hintaan saa näin tunnearvokasta kokemusta. - Kansilehtiseen tarttuessani sivelin sormillani sivujen luonnottoman valkoista pintaa yrittäen saada selvää käsinkirjoitetuista sanoista. Sanoja sieltä täältä tulkitsin oman mieleni mukaan, laulujen tietyt kohdat värittyivät henkilökohtaisten kokemusten mukaan. Suljin onnellisena kansilehtisen ja pujotin sen takaisin kansien väliin. En halunnut tietää, mitä ympärilläni tapahtui, näin on hyvä.
ps. levyn biisit eivät youtubesta oikein löydy, joten cover tai ei mitään... spotify on ystävä.

Näin on erittäin hyvä. En tohtisi puhkaista kuplaa ympärilläni, haluaisin ainiaan elää maailmassa, johon Bon Iver, Bon Iver minut tutustutti. Olen onnellinen. Ole sinäkin onnellinen. Maailma, jossa kaikki ovat onnellisia. Haluan olla hetken yksin ja jakaa toisen toisen kanssa. Haluan kulkea sammalreunaista polkua valoaläpäisemättömässä metsässä. Sitä kaikkea Bon Iver, Bon Iver on mielessäni. Konkreettisesti olematon, vain hyllyni reunustan komistus.

Emme tarvitse traagisia taustatarinoita For Emma, For Ever Agon tapaan. Meille riittää musiikki, joka sentimentaalisuudellaan virtaa järjen ohi kohti sydämen kammioita. En tarvitse ajatusta monipuolisemmista sovituksista, instrumentaatiosta, enkä edes tietoa laulujen todellisesta merkityksestä. Olen nuori, olen täysin oikeutettu olemaan väärässä. Tässä maailmassa olen oikeuttu antamaan Bon Iver, Bon Iverille kaikki arvosteluasteikot ylittävän arvosanan, etkä sinä voi sitä minulta viedä pois. Arvosanoilla ei ole merkitystä tässä maailmassa - elämästä ei anneta arvosanaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti