tiistai 12. huhtikuuta 2011

Panda Bear - Tomboy


8.8/10.0

Kuulun niihin ihmisiin, joiden mielestä Panda Bearin edellinen soololevy Person Pitch oli yksi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen persoonallisimmista ja muistettavimmista levyistä. Person Pitchin kaltaista levyä ei toista ollut, eikä levyn rytmikästä psykedeliaa varmasti lähivuosina tulla yhtä selvänä visiona kuulemaan. Vaikka Person Pitch olikin Bros ja Good Girl/Carrots biiseineen täyttä tykitystä, vaivasi levyä ärsyttävät suvantohetket. Tomboylla Animal Collectiven yksi perustajajäsenistä voisi korjata Person Pitchin ongelmat. Mutta miten kävikään?Noah Lennoxia on luonnehdittu uuden sukupolven merkittävimmäksi indie-artistiksi, jota miljoonat pitävät jumalanaan (katsoin last.fmsta Animal Collectiven ja Panda Bearin kuuntelijat). Tätä asiaa ei tule kiistää, sillä soolotuotannon lisäksi Animal Collectiven levyt ovat poikkeuksetta olleet joko hullun nerokkaita musiikillisia kokeiluja tai sitten Merriweather Post Pavillionin tasoisia vedenalaisia matkoja poptaivaaseen. Merkittävästä roolistaan AnCo:n riveissä huolimatta Panda Bear on omimmillaan sooloartistina toisin kuin viime vuonna ensimmäisen soololevynsä julkaissut toinen Animal Collectiven perustajajäsen Avey Tare. Down There oli hyvistä hetkistä huolimatta hiukan muodoton möhkäle. Toisin kuin Down There, Tomboy ei ole hapuilua, vaan järjestyksessään Noah'in neljäs kunnianhimoinen levy. Kautta linjan Tomboy on tasavahva, mutta ei tasapaksu levy. Se on täynnä toistaa parempia biisejä, toistaan toimivampia ideoita. Yhdestä puusta veistetty, mutta ei missään nimessä tylsä. Person Pitchin aikaiset 12 minuuttisiksi yltäneet toistoon ja loopeihin pohjautuneet biisit ovat muuttuneet monipuolisemmiksi, lyhyimmiksi ja melodisimmiksi. Toistoon ja efektointiin luotetaan edelleen, mutta itse soitetut taustat tuovat toisenlaisen tunnelman Person Pitchin aikalaiseen sampleriin verrattuna. Biisit ovat harmonisia ja kauniita, hypnoottisia ja tunnelmoivia, upeita ja helvetin hyviä.


Tomboyn yleistunnelma on rauhallinen ja keskitempoinen. Monet sanoisivat levyä tylsäksi ja tekotaiteelliseksi maalailuksi tyhjien ja kaiutettujen biittien lisäksi. Itse pidän Tomboyn rauhallisemmastakin puolesta, joka ei ole koskaan ennen Panda Bearin musiikissa toiminut. Tomboylla vihdoinkin kokonaisuus on niin ehyt, että en osaa löytää kovinkaan kummoisia huonoja hetkiä. Tunnelma on jopa niin valmiiksi mietitty, että joukkoon toivoo eksyneen jotain todella randomia. Onneksi se random moment tulee Afterburner-biisin muodossa! Vahvasti psykedeelinen balearicrummutus on outoudessaan jotain niin viehättävää, että idean toimivuutta ei voi muuta kuin ihailla. Muutenkin Panda Bear on laajentanut repertuaariaan.
Vaikka Tomboy on albumimainen albumi, eli kokokuunteluun tarkoitettu teos, on levyllä muutamia harvinaisen hyvin yksinään toimivia, sinkuiksikin irroitettuja biisejä. Tomboylta löytyy Panda Bearin uran parhaimmat biisit ja parhain kokonaisuus. Sekoitus psykedeelistä poppia, dubbia, kokeellista dronea ja Brian Wilson - tyylistä laulua sekoittuu varsinaiseksi runsaudensarveksi. Panda Bear onnistui minun silmissäni korjaamaan heikkoutensa, sillä Tomboy on jopa parempi kuin Person Pitch. On suuri ilo nauttia Tomboyn hienoista kansitaiteista ja pistää levy cd-soittimeen. Kesän 2011 hippikommuuni-musiikki on löytynyt.


+ Vedenpitävä kokonaisuus
+ Yksittäiset tähtihetket
+ Melodiantaju on uskomaton
+ Uudistunut tapa tehdä musiikkia ei muuttanut Panda Bearin musiikin olemusta
+ Kiehtovat "sosiaalisiin suhteisiin" liittyvät lyriikat
- 50 minuuttia perusluonteeltaan rauhallista psykedeelistä musiikkia on joskus turhan tuhti annos nautittavaksi kerralla

3 kommenttia:

 1. "vedenalaisia matkoja poptaivaaseen"

  lol?

  VastaaPoista
 2. Jos poptaivas on sinulle konkreettinen taivaalla liitelevä asia, niin... Niin kuin musiikissakin, asiat on usein pistetty päälaelleen.

  VastaaPoista
 3. Ei sen täydykään olla, mutta onhan tuo silti aika hupaisasti laitettu. Itse asiassa ihan toimivasti. Ei siinä mitään, hyvä vain että joku muukin suomalainen tykkää AC:sta/PB:sta. :)

  VastaaPoista