keskiviikko 9. helmikuuta 2011

James Blake - James Blake9.3/10.0

Tämä 22-vuotias jamppa tulee olemaan se mies, josta musiikkivuosi 2011 tullaan muistamaan. Jo viime vuonna Blake tuotti kolme varsin mallikasta EP:tä, joista riittää mussuteltavaa vielä pitkälle talveksi. On kuitenkin hienoa, että Blake julkaisi tämän levyn juuri nyt - nyt kun rauta on vielä kuumaa.

Blake lunastaa jokaisen odotuksen, mitä hänelle sysättiin harteille. Hypetyksen uhrit ovat yleensä sortuneet näin suuren paineen alla, mutta tällä kertaa Blake vie ottelun nimiinsä ensimmäisessä erässä. Hieno homma, kunhan vain jatkossakin taso pysyy samanlaisena.

On vain fakta, että Blake on loistava tuottaja. CMYK EP todisti Blaken kyvyt naksuttelujen ja samplejen suvereenina mestarina. Nimetön debyytti iskee pöytään vielä rintaa raastavan äänen. Eihän tää nyt mikään Munamies ole "
Con Te Partiro" tulkinnallaan
, mutta silti aika taitava tulkitsija. Blaken etu muihin "dubsteppailijoihin" on se, että tämä poika osaa oikeasti laulaa. Ja mikäs siinä jos pystyt käsittelmään omaa ääntäsi kuin instrumenttia. Hauska olisi nähdä Burialin kokeilevan samanlaista!
                  

The Wilhelm Scream on sellainen jättihitti/pysäyttäjä, sydäntäraastava melodia ja tajunnanlaajentavat taustat. Whoah, hold on my head. Jos tämä ei saa kylmiä väreitä aikaseks, niin hyvä lukija, olet tunnekuollut ja voit samantien lakata kuuntelemasta musiikkia.

EP:hin verrattuna debyytti on yllättävän rauhallinen ja pianovoittoinen. On pakko sanoa, että tämä suunta tuli hieman yllätyksenä. Olisi CMYK:n kaltaisista biiseistä voinut saada vaikka minkälaisen dubstepin uuden mestariteoksen. Ehkä se tulee sitten ensi kerralla? Ehkä ei.

En voi kuitenkaan olla yhtään pettynyt kun tarjolla on 11 biisin mittainen annos aitoa tunnelmaa. Voi tätä tunnelmamusiikkinakin käyttää, mutta kyllä nyt nämä biisit niin varastat kaiken huomion, että yritykseksi se vain jää. Varsin intiimisti etenevä albumi ei koe välilaskuja, vaan rima pysyy hyvin korkealla koko lennon ajan.

Ainut erottuva biisi on tuo jo aikaisemmin julkaistu Feist-coveri Limit to your Love. Muuten aivan mahtava biisi, mutta kyllä sen tunnistaa jonkun toisen tekemäksi. Mutta harvoin sitä on coveri tehty, jota ei tunnistanut alkuperäiseksi (olen häpeissäni Feistin kuuntelijana).

Sitten vielä annetaan ruoskan sivaltaa Lindisfarne duon kohdalla. Bon Iver on hieno lauluntekijä, mutta onko aivan pakko viedä Flumen melodia? Lindisfarne on itkubiisi, joka löytää tiensä jonkun leffan lopputeksteihin tai ainakin jonkun muun roskasarjan hempeilykohtiin. Olen ristiriitaisissa tunnelmissa tuon biisin kohdilla - liikaa lainattu, mutta kuulostaa niin hemmetin hyvältä että pitäisikö sitä antaa anteeksi?

James Blake on helpoiten kuvailtavissa For Emma, Forever Ago post-dubstep versiona The xx ja gospel vaikuttuineen. Jos Bon Iver/The xx kuulostaa yhdistelmänä kutkuttavalta, on James Blakes tutustumisen arvoinen. Ja muutenkin kannattaa tämä megahypetyksen kohde jo tarkistaa jo pelkän hypen takia.


Pitchfork antoi 9.0 ja Tiny Mix Tapes antoi 5/5. Suomessa tätä levyä tuskin arvioi mikään lehtinen (rumba ehkä), joten koen velvollisuudekseni tuoda tämän tietoisuuteenne.

+ Mahtava haikea ja toiveikas tunnelma
+ Hienot tuoreet soundit
+ James Blaken upea ääni
+ Vuoden upeimpia biisejä
+ Vahvin debyytti sitten The xx:n


- Hieman arveluttavaa lainailua muilta artisteilta
- Tyylinmuutos saattaa aiheuttaa närää aiempin kuuntelijoiden keskuudessa


2 kommenttia:

  1. olenko tunnekuollut? pitääkö lopettaa musiikin kuuntelu???????
    en ole ihan varma. kuuntelin ton levyn tänään kun tulin kottii mutta pelasin samalla runescapea = häiriötekijä. tulin kuitenkin tämän myötä tulokseen, että pitää varmaan kuunnella vielä kerran. enemmän ajatuksella ja hyvillä kuulokkeilla=)

    ps. james blaken vertaus munamieheen on jotakin suorastaan riemastuttavaa =DDD

    VastaaPoista
  2. Vika on valitettavasti vastaanottajassa jos tämä ei iske ;) Suosittelen kaikessa rauhassa tutustumista tähän kaunokaiseen, on nimittäin sen verran hieno kokonaisuus vahvoja tunteita :)

    VastaaPoista